Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری فارس از شیراز، بیش از یک دهه از جدال استان فارس با غول خشکسالی می‌گذرد!

سال‌های کم‌بارش و نعمتی که گهگاه دریغ شد، دشت‌های پهناور فارس را رنجور ساخت و تالاب‌ها و چشمه‌ها را نگران و مضطرب. هجوم به سمت سفره‌های زیر زمینی و حفر چاه‌های غیرمجاز یا بدون مطالعه فنی، بحران آب را در فارس جدی‌تر و ملموس‌تر کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

البته طی این سال‌ها، آسمان گاهی نعمتش را ارزانی داشت اما بعضا کفاف تجدید منابع سدها و چشمه‌ها را نکرد.

بنابراین کاهش بارندگی نسبت به سال‌های قبل، استفاده بی‌رویه و بدون کنترل از منابع آب زیر زمینی، حفاری چاه‌های غیرمجاز و سوءمدیریت‌های گذشته و در نهایت الگوی نادرست مصرف، این استان را در زمینه منابع آبی با چالش‌های جدی مواجه کرده است. به طوری که اکنون، یک سوم روستاهای فارس درگیر تنش آبی هستند.

طبیعی است بخش‌های جنوبی استان که در اقلیم گرم قرار دارند، بیش از سایر نقاط، پنجه در پنجه کم‌آبی انداخته و با این وصله ناجور، دوئل کرده‌اند!

بخش‌های بیرم و صحرای باغ در لارستان، گله‌دار و اسیر در مهر، خیرگچ چاهورز و علامرودشت در لامرد، بخش‌های فورگ و منطقه بکر در داراب و... تابستان‌های به مراتب خشن‌تری را سپری می‌کنند و تنش آبی در روستاهایی که آب‌رسانی سیار در آنجا انجام می‌شود یا با فرسودگی شبکه مواجه هستند، بیش از سایر روستاها رنج‌آور است. تابستان‌های داغ، هرم زمین و نبود آب در گله‌دار و اسیر از توابع شهرستان مهر، موضوعی است که تازگی ندارد.

همین چهار ماه پیش بود که فرماندار مهر از سهمیه 20 دقیقه‌ای آب در این مناطق خبر داد و اعلام کرد که آب شهر گله‌دار در مجموع از سه حلقه چاه آهکی تامین می‌شود که امسال به دلیل سیلاب زمستان گذشته، دسترسی به دو حلقه چاه با مشکل مواجه و آب سهمیه‌بندی شده است.

بهره‌برداری از چاه جدید تا پایان تابستان جاری

معاون سازمان آبفای استان فارس در گفتگو با خبرنگار فارس با اشاره به وضعیت منابع آبی در بخش گله‌دار می گوید: چاه جدیدی که مقرر بود در منطقه گله دار حفر شود اکنون حفر شده و برق‌رسانی و تجهیز آن در دست اقدام است که تا پایان تابستان جاری، عملیات آن تکمیل می شود.

حق‌شناس ادامه می‌دهد: در دو بخش اسیر و گله‌دار، تعداد روستاهایی که آبرسانی سیار در آنجا انجام می‌شود، اندک است و بیشتر روستاها از چاهی که در مجاورت آن وجود دارد، بهره‌مند می شوند.

 

معاون آبفای فارس بیان می‌کند: سرانه تولید در این مناطق استاندارد است و برای هر یک نفر، ۴۰۰ لیتر آب وجود دارد اما جوابگوی مصرف نیست.

وی خاطرنشان می‌کند: گرمای بی‌سابقه تابستان امسال،  مصرف آب را در این مناطق افزایش داده و الگوی مصرف نیز رعایت نمی‌شود که این روند بحران آب را تشدید می‌کند.

حق‌شناس با اشاره به وضعیت بخش بیرم از توابع شهرستان لارستان نیز می‌گوید: فرهنگ مصرف در بیرم این‌گونه است که از منابع آب شیرین‌کن استفاده می‌کنند و از چاه‌های آب شرب، مصرف خاصی ندارند .

وی می‌افزاید: بنابراین کیفیت آب در بیرم، متکی به چاه‌های موجود در این منطقه نیست چرا که از آب شیرین‌کن استفاده می‌کنند.

آب شیرین‌کن؛ مسکنی موقت برای زخمی خواهان التیام

کشمکش بر سر رسیدن به کیفیت مطلوب در منطقه بیرم، موضوعی که طی دو سه سال اخیر به ویژه در فصل گرما تشدید یافت. در این مدت اهالی بیرم یا آب شرب برای مصرف نداشتند یا آب موجود از کیفیت مطلوبی برخوردار نبود.

نماینده لارستان در بحرانی‌ترین وضعیت بیرم، در تابستان دو سال قبل اعلام کرد که مشکل را با وزیر نیرو و آب منطقه‌ای فارس مطرح کرده و سه راه‌حل وجود دارد: راه حل نخست کوتاه مدت بوده و این است که کف شکنی چاه‌ها به سرعت انجام شود؛ راه حل میان‌مدت لایروبی سدها، حفر چاه جدید و ایجاد 66 کیلومتر انشعاب از خط فاز یک سد سلمان که معادل 150 میلیارد تومان هزینه دارد که ما بتوانیم آب را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ تأمین کنیم.

راه حل بلندمدت نیز پیگیری خط 2 سد سلمان فارسی که پنج شهرستان را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ در برمی‌گیرد و پروژه ملی است که فاز یک مطالعاتی آن انجام شده است و فاز 2 آن در دست بررسی است و بیش از 2 هزار میلیون تومان هزینه نیاز دارد که همت مسؤولان را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ می‌طلبد.

تا اینکه در زمستان 1400 ، آب شیرین‌کن در بیرم مستقر شد و تا حدی معضل آب‌رسانی را کاهش داد. اما وجود این دستگاه، مسکنی موقت است و علاج کار تکمیل خط انتقال آب از سد سلمان فارسی است.

 

اقدام و عمل جهادی‌ها برای اجرای خط انتقال آب بیرم

مدیر بسیج سازندگی لارستان نیز در گفتگو با با خبرنگار فارس با اشاره به وضعیت آبرسانی به بخش‌ها و روستاهای لارستان می‌گوید:  در حال حاضر روستای آب‌کنه در بیرم، از بی آبی رنج می‌برد.

محسن چرخی می‌افزاید: اکنون خط انتقال آب به دو بخش بیرم و صحرای باغ، توسط گروه جهادی شهید مالکوم ایکس در دست اقدام است.

وی خاطرنشان می‌کند که در حال حاضر برای کف‌شکنی در چهار روستا بخش صحرای باغ، مشکل حاد وجود دارد که عملیات باید مجدد احیا شود.

مدیر بسیج سازندگی لارستان ادامه می‌دهد: بیش از یک سال است که روستاهای این بخش با این مشکل دست و پنجه نرم می کنند.

چرخی اظهار می‌دارد: در حال حاضر، خریداری شده اما به دلیل کاهش بارندگی، منابع آبی کم شده و نمی‌توان از آب سد بهره‌برداری کرد بنابراین در این شرایط بیشتر به آب چاه متکی هستیم.

وضعیت آب‌ و راه؛ عمده‌ترین مطالبات مردم فارس

ایمانیه، استاندار فارس، طی ماه‌های اخیر خواستار تعیین بودجه برای حل بحران اب این استان شد و از مجلس خواست بودجه ویژه‌ای در این مورد در نظر گرفته شود.

او همچنین با تشکیل کارگروه سازگاری با کم آبی در استان(ذیل کارگروه ملی) مسئولان مرتبط را بر استفاده صحیح از منابع آبی و توزیع متناسب آن، متمرکز کرد. اقدامی که البته نیازمند عزمی جدی و جهادی است تا موثر واقع شود.

 

مشکلات مرتبط با راه و آب، موضوعاتی بود که استاندار فارس در آخرین شورای اداری استان که چهار روز قبل برگزار شد، مطرح کرد و عنوان داشت که بیشترین مطالبات مردم در سفرهای شهرستانی، مربوط به این دو حوزه است.

او در این زمینه عنوان کرد که با اختصاص بودجه‌های کمی که در این خصوص ارائه می‌شود سالیان سال طول می‌کشد تا مشکلات این حوزه رفع شود بنابراین فرمانداران و نمایندگان مردم در مجلس باید تلاش کنند تا این موضوع را احصا و جدی‌تر مطالبات را دنبال کنند.

به گزارش فارس، تا زمانی که کمبود منابع آبی در قالب یک معضل فصلی بررسی شود به همان راهکارهای فصلی و مقطعی نیز ختم می‌شود بنابراین لزوم اجرای یک برنامه راهبردی و کلان در این زمینه می‌تواند بیش از گذشته راهگشا باشد.

چنان چه این برنامه، منطقه بندی شده و با توجه به اقلیم و آب و هوای هر منطقه تفکیک شود، اثرگذاری بیشتری دارد.

با توجه به اینکه عمده مطالبات مردم فارس به دو حوزه آب و راه ختم می‌شود، رسیدگی و اجرای راهکار کارآمد برای برون‌رفت از وضعیت فعلی، ضرورتی جدی و اولویت‌دار است.

گزارش از: سمیه انصاری‌فرد

انتهای پیام/س

منبع: فارس

کلیدواژه: بی آبی مناطق جنوبی فارس خشکسالی گله دار بیرم خط انتقال آب آب شیرین کن آب شیرین کن منابع آبی منابع آب گله دار چاه ها راه حل بخش ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۴۴۲۹۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وقوع بارش‌های سیل‌آسا در بسیاری از نقاط کشور/ بارش‌ها در تهران تشدید می‌شود

صادق ضیائیان مدیرکل پیش‌بینی سازمان هواشناسی کشور در گفت وگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران با بیان اینکه  امشب   به‌تدریج ابرناکی و بارش در شرق سواحل دریای خزر، تهران و استان‌های سمنان و خراسان شمالی کاهش می‌یابد گفت: این بارش ها در مرکز، شرق، جنوب‌شرق و جنوب کشور ادامه خواهد داشت.

وی افزود: در شمال شرق فارس، غرب کرمان، شمال سیستان و بلوچستان، جنوب خراسان رضوی و خراسان جنوبی، رگبار و رعد و برق و وزش باد شدید رخ می‌دهد و در سایر مناطق بارندگی خفیف است.

ضیائیان با بیان اینکه  فردا پنجشنبه در شرق، شمال شرق کشور و استان فارس، رگبار ضعیف و پراکنده همراه با افزایش نسبی دما پیش‌بینی می‌شود گفت: در جنوب شرق کشور شامل استان کرمان، نیمه جنوبی خراسان جنوبی و شمال سیستان و بلوچستان رگبار و رعد و برق و وزش باد شدید رخ می‌دهد.

او توضیح داد: روز جمعه در ارتفاعات جنوب کرمان و شرق یزد، رگبار پراکنده و وزش باد انتظار می‌رود و در نوار غربی کشور روند افزایش نسبی دما مورد انتظار است.

وی تاکید کرد: روز شنبه در چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد و ارتفاعات غرب فارس، افزایش ابر و رگبار پراکنده رخ می‌دهد، همچنین ساعات بعدازظهر در شمال آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی افزایش ابر و رگبار و رعد و برق انتظار می‌رود.

او افزود: یکشنبه در ارتفاعات خوزستان و ایلام، کهگیلویه و بویراحمد، غرب فارس و شمال بوشهر، افزایش ابر و رگبار پراکنده پیش‌بینی می‌شود.

وی یادآور شد: روز جمعه وزش باد در نوار شرقی کشور تداوم خواهد داشت در برخی از ساعات روز شدید و گاهی با گردوخاک همراه خواهد بود.

مدیرکل پیش بینی سازمان هواشناسی گفت: از امشب بارش ها در تهران و سایر نقاط کشور تشدید خواهد شد و هشدارهای در این زمینه صادر شده است.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی راه و شهرسازی

دیگر خبرها

  • مسابقات فوتسال دانش آموزان ابتدایی جنوب فارس
  • نقاط حادثه خیز با احکام برنامه و منابع مالی مناسب رفع می شود
  • ۳ هزار میلیارد تومان برای رفع نقاط حادثه خیز اختصاص یابد
  • هوا در خوزستان گرم‌تر می‌شود
  • وقوع ناپایداری‌های موقت و تندباد لحظه‌ای در هرمزگان، ۷ اردیبهشت
  • به نتانیاهو وقتی ادعا کرد که حماس را از بین می برد، خندیدیم!
  • ترددهای دریایی با احتیاط انجام شود/ احتمال سیلابی شدن موقت رودخانه‌های فصلی
  • پروژه ۳۸۴ واحدی مسکن ساوه هفته آینده آماده تحویل موقت است
  • توزیع دفترچه‌های موقت شناسایی سپرده‌گذاران اتباع خارجی در فارس
  • وقوع بارش‌های سیل‌آسا در بسیاری از نقاط کشور/ بارش‌ها در تهران تشدید می‌شود